L'Associació de Festes de Carrer i Barris de Castelló engloba a 22 festes que mouen a més de 2.000 persones. S'ha pogut trobar documentació de la seua existència des de finals del segle XIX i, encara que la majoria de festejos es van perdre amb l'arribada de la Guerra Civil, molts d'ells es van recuperar en la dècada dels 60. No obstant això, és durant 1988 i 1991 quan es van recuperar definitivament la majoria de les festes que hui se celebren.


dijous, de gener 31, 2008

Programa de festes de Sant Blai 2008Divendres 1 de febrer
19:00h. Inauguració de la il.luminació extraordinària del carrer.
20:00h. Inauguració de l’altar instal.lat a la casa del clavari, on estarà esposada la imatge de Sant Blai (Sant Blai 5, Club Taurino). Llançament de coets anunciant la festivitat del dia.
20:30h. Teatre valencià al propi carrer pel grup de teatre L’Armelar de Castelló sota la direcció de Jorge Vilar. Interpretaràn l’obra “Jo se guardar un secret”de Fernández Montoya.
23:00h. Ronda musical per tot el carrer a càrrec del trío musical Voz y Modos de Castelló. Porrat popular amb “coca i cremaet”.

Dissabte 2 de febrer
12:00h. Vol general de les campanes de la parròquia de la Santíssima Trinitat i llançament de coets per a anunciar la vespra de la festivitat. Concurs infantil de pintura de carrer. Lliurament de premis.
13:00h. Mostra gatronòmica al carrer Sant Blai. Per participar-hi en la mostra, els distints menjars hauran de cuinar-se i menjar-se al mateix carrer. Cadascú podrà cuinar allò que es vullga.
17:00h. Concurs de guinyot al bar Sambor’s.
17:00h. Espai d’animació recreativa infantil a càrrec de Torresport Animació.
20:00h. Cercavila per tot el carrer a càrrec de la xaranga El Xumet de Sant Joan de Moró.
21:30h. Sopar de germanor i nit de balls populars amb l’actuació del conjunt musical Manantial de Castelló.

Diumenge 3 de febrer
09:00h. Vol de les campanes de la Trinitat anunciant la solemnitat del dia. Gran despertà a càrrec de Àngel Baldayo. Diana per la Colla de Dolçainers i Tabaleters de Castelló. Desdejuni popular al carrer ofert per Toni “El Figuero”.
10:00h. Mostra de cobertors. Cada veí/veïna haurà de col.locar-ho al seu balcó.
11:15h. Recepció d’autoritats i convidats front a la casa del clavari (Sant Blai 5, Club Taurino).
11:30h. Trasllat processional de la imatge de Sant Blai des de la casa del clavari a la parròquia de la Santíssima Trinitat. Assistiràn les autoritats municipals, Junta de Festes, reina i dames, Germandat dels Cavallers de la Conquesta, comissions de Festes de Carrer, comissió de la Gaiata 4, L’Armelar, Assosiació Cultural Moros d’Alqueria, confraries de la Puríssima Sang de Jesús, Lledó i Santa Maria Magdalena de Castelló, antics clavaris, comissions i blaiers d’honor. La comitiva estarà acompanyada per la banda municipal de música d’Atzaneta sota la direcció del mestre Isidre Andreu Renau.
12:00h. Solemne missa en valencià. Ofrena dels veïns, clavaris i comissió de festes al patró Sant Blai. La celebració estarà oficiada per mossén Josep Miquel Francés Camús, delegat diocesà de mitjans de comunicació social i capellàn de la basílica de Lledó. La part musical correrà a càrrec de la Coral Veus de Lledó que interpretarà la Missa de Pio X sota la direcció de Fernando Cuevas i a l’orgue María Martín. A l’ofertori, ofrena de flors, pan i fruits. En finalitzar, benedicció del pa i retorn de la imatge del sant al seu carrer.
13:30h. Acte d’exaltació de festes de carrer a Castelló. Parlaments de les autoritats. Nomenament dels ‘Blaiers d’Honor 2008’. Interpretació de la Marxa de la Ciutat. Disparada d’una gran mascletà.
14:00h. Repartició del bescuit, pa beneït i l’estampa commemorativa a tots els veïns.
18:00h. Gran xocolatada per a tots els xiquets del carrer patrocinada pel Bar Sambor’s i el Forn Sant Blai.
20:00h. Veneració de la Relíquia de Sant Blai.
20:30h. Tradicional processó de la tornà de Sant Blai a la casa del nou clavari. Nomenament dels clavaris per l’any 2010. gran traca de colors amb remats de focs d’artifici a càrrec d’Àngel Baldayo.

Dilluns 4 de febrer
20:00h. Celebració eucarística pels difunts del carrer Sant Blai a la parròquia de la Santíssima Trinitat.