L'Associació de Festes de Carrer i Barris de Castelló engloba a 22 festes que mouen a més de 2.000 persones. S'ha pogut trobar documentació de la seua existència des de finals del segle XIX i, encara que la majoria de festejos es van perdre amb l'arribada de la Guerra Civil, molts d'ells es van recuperar en la dècada dels 60. No obstant això, és durant 1988 i 1991 quan es van recuperar definitivament la majoria de les festes que hui se celebren.


dimecres, de novembre 28, 2007

Història de les festes de la Mare de Déu del Carme

Les festes de la Mare de Déu del Carme naixen en el barri de ‘Les Palmeretes' (avinguda Caputxins) amb la fundació del convent dels Pares Carmelites, ubicat al final d'esta avinguda, en 1911. Uns anys mes tard de l'arribada dels religiosos al barri, en 1925, és va fundar la confraria i van començar a celebrar-se les festes en honor a la Mare de Déu del Carme, que des d'un primer moment van estar presidides per clavaris.
L'esdevindre dels anys i els canvis experimentats en la població van provocar la desaparició d'estes celebracions, fins que en 1994 es va refundar de nou la confraria i és van reprendre les festes que se celebren entre l'1 i el 16 de juliol.
L'actual format dels festejos, a imitació de les actuals Festes de Carrer que se celebren en la ciutat de Castelló, és va adoptar en 1999 quan, coincidint amb els celebracions del L Aniversari de la Coronació de la Mare de Déu del Lledó, l'actual junta directiva és va fer càrrec dels festes.
Des de llavors, cada any trien un clavari i també als festers, amb la intenció de fomentar la participació de la gent mes jove en unes festes tan simbòliques i que, a mes, participe en tots els actes que se celebren, tant de caràcter religiós com de caràcter popular.
La peculiaritat en esta festivitat recau en el sistema triat per a l'organització de la mateixa, ja que són els festers, xics i xiques, els que s'encarreguen dels preparatius, seguint el model dels quintos en els pobles.
Entre els actes que se celebren destaca la Novena la Mare de Déu del Carme, el sopar de pa i porta, l'ofrena de flors, les visites a l'asil i a les monges Carmelites, la processó i el trasllat de la imatge a casa del clavari que, com és habitual, llança caramels des del seu balcó i complimenta als presents amb orxata i coquetes.