L'Associació de Festes de Carrer i Barris de Castelló engloba a 22 festes que mouen a més de 2.000 persones. S'ha pogut trobar documentació de la seua existència des de finals del segle XIX i, encara que la majoria de festejos es van perdre amb l'arribada de la Guerra Civil, molts d'ells es van recuperar en la dècada dels 60. No obstant això, és durant 1988 i 1991 quan es van recuperar definitivament la majoria de les festes que hui se celebren.


dimecres, de novembre 28, 2007

Història de les festes de Sant Roc de la Donació

El 23 d'octubre de 1998 és van iniciar els obres de l'ermita de Sant Roc de la Donació, ubicada en el Camí de la Donació, traçat paral•lel al camí preromà que recorre el litoral castellonenc, del que ja és te constància en el segle XVI i el traçat del qual constituïx el límit tradicional entre l'horta i la marjal de la capital.
La construcció de l'ermita va ser possible gràcies a l'interés de Robert Nebot i Miquel Eixau per complir el vot adquirit amb Sant Roc i que és va veure recompensat el 19 de setembre de 1999 amb la benedicció del temple per Mossén Àngel Portolés.
Des de llavors, cada tercer diumenge de setembre, Miquel i Robert convoquen els veïns de la marjal a participar en les festes en honor a Sant Roc de la Donació. A mes, el 16 d'agost celebren la festivitat de Sant Roc i des de l'any 2000, la Romeria de la Magdalena que ix des del Grau rendix culte a Sant Roc de la Donació al seu pas per l'ermita.
La notorietat aconseguida per la capella no sols és manifesta pel poder de convocatòria de fidels cada vegada que el temple obri les seues portes, sinó que, a mes, l'Ajuntament la va distingir amb la concessió de la medalla de la ciutat per a commemorar el seu quint aniversari.